‘Wij vinden dat alle Nederlandse scholen gesloten moeten worden.’ Dat zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging van schoolleiders (AVS) in verband met de verspreiding van het coronavirus, meldt de NOS.

‘Het is ondenkbaar dat er nu nog scholen open zijn. Kijk naar Italië. Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs moeten we verspreiding van het virus voorkomen’, zo citeert de NOS haar. Ook RTL Nieuws meldt dat Van Haren dit heeft gezegd.

AVS: ‘Virus niet onderschatten!’

De Telegraaf citeert woordvoerder Rob van Ooijen: ‘Terwijl in andere landen scholen volop de mogelijkheid krijgen om de deuren te sluiten als ze dat willen, lukt dat in Nederland nog altijd niet. Vanwege het principe dat iedereen recht heeft op onderwijs kunnen wij niet op eigen houtje besluiten de boel dicht te gooien. We hebben via ons internationale netwerk veel contact met schoolleiders uit andere landen, die keer op keer bij ons benadrukken dat we dit virus echt niet moeten onderschatten.’

Van Ooijen wijst in de Telegraaf op het besmettingsrisico binnen scholen. ‘Uit een recente peiling van ons blijkt dat op 26 procent van de scholen leerlingen thuisblijven en op 7 procent ervan ook leraren. Zij hebben mogelijk elkaar besmet, zeker in het voortgezet onderwijs, waar de samenstelling van klassen helemaal wisselend is. Bovendien wordt het voor de overgebleven docenten daardoor steeds intensiever om les te geven en worden ze voor meer ingezet. Plus de angst die er natuurlijk heerst bij leraren.’

De AVS wil dat het kabinet beter communiceert. ‘Waarom zouden de scholen bijvoorbeeld wel open kunnen blijven? We willen daar antwoorden op. Ook willen we meer duidelijkheid over richtlijnen die scholen kunnen volgen’, aldus Van Ooijen.

Deel dit bericht: