Jongeren zeggen dat ze in het voortgezet onderwijs meer seksuele voorlichting hadden willen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek onder studenten in het mbo, melden expertisecentrum Rutgers en Soa Aids Nederland in het kader van de Week van de Liefde.

Suzanne Meijer, programmaleider Jongeren van Soa Aids Nederland, zegt dat jongeren een solide basis aan seksuele vorming missen. Daardoor zijn ze volgens haar onvoldoende voorbereid als ze seksueel actief worden. ‘Het investeren in structurele aandacht in de klas voor het thema relaties en seksualiteit, tijdens de hele schoolcarrière, betaalt zich dubbel en dwars uit in zelfbewuste, seksueel gezonde jongeren’, aldus Meijer.

Rutgers-onderzoeker Marianne Cense stelt op basis van het onderzoek dat jongeren seksuele voorlichting op school nu te beperkt vinden. ‘Het gaat te veel over eierstokken en te weinig over diversiteit, plezier en relaties. Juist als de jongeren zelf aan relaties en seks beginnen, in de bovenbouw, krijgen ze geen seksuele vorming meer! Daarom bepleiten we een doorlopende leerlijn, met brede aandacht voor seksualiteit, identiteit, relaties en weerbaarheid.’

Lees meer…

Deel dit bericht: