Het aantal coronabesmettingen op scholen loopt gelijk op met het totale aantal besmettingen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd tijdens een persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum in België.

‘Er bestaat niet zoiets als een typische schoolcurve’, aldus Van Gucht. Hij baseert zich voor die uitspraak op een onderzoek dat Sciensano (het Belgische RIVM) in de periode van 1 september tot 13 december uitvoerde. Daaruit blijkt dat minder dan één vijfde van de gerapporteerde besmettingen bij leerlingen en personeel plaatsvond op school. Het merendeel van de besmettingen vond plaats buiten de school, in het gezin of tijdens buitenschoolse activiteiten. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat personeelsleden vooral elkaar besmetten en dat dit in mindere mate gebeurt door leerlingen.

‘Dit onderzoekt bevestigt dat scholen geen voorlopers zijn van de epidemie, maar eerder nakomers’, zo zei Van Gucht. Volgens de Belgische viroloog is het mogelijk om met ‘gepaste maatregelen’ van scholen ‘een relatief veilige omgeving te maken’.

Deel dit bericht: