Tot nu toe is er nog maar van één antipestprogramma wetenschappelijk vastgesteld of het werkt en dat is de methode ‘Plezier op school’. Onderzoekster Saskia Mulder, die erop is gepromoveerd, vertelt hierover in het laatste nummer van magazine School!

Eerder heeft een commissie, ingesteld door het ministerie van OCW, 61 antipestmethoden onderzocht en er 48 afgekeurd. Kinderombudsman Marc Dullaert verbaast zich al langer dat er nog steeds scholen zijn die afgekeurde programma’s gebruiken. Dat kan ermee te maken hebben dat scholen al eerder verplichtingen zijn aangegaan of een methode hebben aangekocht. Ombudsman Dullaert zegt vandaag in Trouw dat financiële verplichtingen niet de reden mogen zijn dat scholen doorgaan met een programma dat niet effectief is.

Bewezen effectief

De methode ‘Plezier op school’ is wél effectief. Dat heeft Saskia Mulder bewezen na een onderzoek van vijf jaar onder honderden kinderen op verschillende scholen. De deelnemende kinderen waren rond de 12 jaar en stonden net voor hun overgang naar de middelbare school. Dat is ook het moment dat ze kunnen deelnemen aan de korte cursus ‘Plezier op school’. Zowel daarvoor als enkele keren daarna ondervroeg Saskia de kinderen, hun ouders, leeftijdgenoten en leraren. Wat bleek: hoe ernstiger de problematiek van tevoren was, hoe beter het resultaat. Vooral jongens met emotionele problemen hebben baat bij deze methode.

Lees het artikel in magazine School!

Een abonnement op magazine School! kost overigens slechts 29,50 euro per jaar. Leden van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs krijgen het zeven keer per jaar gratis op de mat.

Deel dit bericht: