Als het aanstaande gesprek met het ministerie van OCW over bezwaren tegen de doorstroomtoets niets oplevert, wil directeur Marlies Pepping van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen volgend jaar de toets opnieuw weigeren af te nemen. Dat zegt zij in Trouw.

De school in Bergen van de stichting Samen Katholiek Onderwijs (SaKS) en drie openbare basisscholen van stichting Spaarnesant in Haarlem besloten om ouders en leerlingen de keuze te geven om de doorstroomtoets te maken. Een deel van hen koos ervoor dat te doen, maar een groter deel weigerde, terwijl scholen wettelijk verplicht zijn om leerlingen de doorstroomtoets te laten maken.

‘Toets geeft geen goed beeld’

De bestuurders Anne Bruggeman van SaKS en Marten Elkerbout van Spaarnesant zitten in Leve het Onderwijs!, een beweging van schoolbestuurders die vinden dat de doorstroomtoets ongeschikt is als objectief tweede gegeven naast de schooladviezen. ‘De toets geeft geen goed beeld van wat leerlingen daadwerkelijk hebben geleerd en wat zij in de toekomst kunnen bereiken en doet dus geen recht aan hun potentieel’, benadrukt Elkerbout.

Het bezwaar van de doorstroomtoets, zo legt hij uit, is dat die leerlingen slechts op basis van de gemiddelde score van alle deelnemers voorsorteert. ‘Er wordt niet gekeken naar wat leerlingen zouden moeten kennen of kunnen voor het vervolgonderwijs.’ Bovendien wijst hij erop dat de toets alleen vragen op het gebied van spelling, begrijpend lezen en rekenen bevat. ‘Het is onaanvaardbaar dat daar zo’n groot belang aan wordt gehecht. Er zijn veel meer vaardigheden die ertoe doen om te bepalen wat passend vervolgonderwijs is. De brede ontwikkeling wordt niet getoetst en speelt dus geen rol in het advies dat de toets oplevert.’

‘Willens en wetens wet overtreden’

Staatssecretaris Paul reageerde woedend op het besluit van SaKS en Spaarnesant. Ze kwam met deze brief aan de Tweede Kamer, waarin zij de besturen beschuldigt van wanbeheer en een spoedaanwijzing aankondigde om eventueel de bekostiging van de betreffende scholen stop te zetten. Paul wees hen erop dat wet moet worden nageleefd, in het belang van leerlingen. ‘Ik vind het buitengewoon ernstig dat schoolbesturen in Nederland willens en wetens de wet overtreden.’

De aangekondigde financiële sancties zijn volgens de scholen te ingrijpend, meldde de Volkskrant. ‘Helaas zien we geen andere optie’, aldus adjunct-directeur Jikke Hornman van basisschool De Molenwiek in Haarlem over het besluit om alsnog alle leerlingen de doorstroomtoets te laten maken. Ze spreekt van ‘powerplay’ van het ministerie, dat volgens haar duidelijk wil maken wie de macht heeft.

Binnenkort vindt er een gesprek plaats met het ministerie van OCW over de bezwaren van SaKS en Spaarnesant tegen de doorstroomtoets. Als dat gesprek niets oplevert, wil directeur Marlies Pepping van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen volgend jaar de toets opnieuw weigeren af te nemen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we dan met een veel grotere groep zijn. De geest is uit de fles. Laat ze maar weer komen met die hele poppenkast’, zegt zij in Trouw.

Deel dit bericht: