De landelijke onderwijsstaking op 15 maart gaat door. De demonstratie in Den Haag wordt de slotmanifestatie van een actieweek, die op 11 maart begint.

Dit hebben de Algemene Onderwijsbond, FNV Onderwijs & Onderzoek en Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) aangekondigd. Volgens de bonden is het eerder gestelde ultimatum aan de onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob verstreken zonder dat de bewindslieden extra geld hebben toegezegd.

Er was 4 miljard euro extra geëist voor het gehele onderwijs: van het basisonderwijs tot en met de universiteiten. Die investering is volgens de bonden nodig om de onderwijskwaliteit te behouden en om het beroep van leraar aantrekkelijk te maken.

Beroep doen op stakingskas

De AOb stuurt haar leden rond 1 maart een stakingsoproep. Niet alle schoolbesturen betalen het personeel door tijdens de staking. Voor het salaris dat de stakers mislopen, kunnen leden van AOb een beroep doen op de stakingskas. De FvOv heeft op haar website een voorbeeldbrief staan die medezeggenschapsraden aan hun schoolbestuur kunnen sturen om te vragen om steun en doorbetaling.

De actieweek begint op maandag 11 maart om 12 uur met een lawaai- en applausmoment op scholen, roc’s, hogescholen en universiteiten. Verder is er een petitie online gezet en op 14 maart is er een debat tussen drie wetenschappers en onderwijsminister Van Engelshoven op de campus van Universiteit Leiden in Den Haag. De bonden organiseren busvervoer naar Den Haag voor de slotmanifestatie op 15 maart.

Klimaatspijbelaars op 14 maart in actie

Ook de scholieren in het voortgezet onderwijs gaan weer staken. Deze ‘klimaatspijbelaars’ gaan zoals eerder aangekondigd op 14 maart weer de straat op om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ze gaan volgens de laatste berichten dit keer niet naar het Malieveld in Den Haag maar naar De Dam in Amsterdam.

 

Deel dit bericht: