De brede welvaart in Nederland staat onder druk doordat er minder wordt geïnvesteerd in onderwijs. Dat blijkt uit de Monitor Brede Welvaart 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De brede welvaart wordt onder andere beïnvloed door de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Wat dit betreft signaleert het CBS dat de overheidsuitgaven aan het onderwijs als percentage van het bruto binnenlands product daalden van 5,6 procent in 2010 naar 5,3 procent in 2016.

Het CBS signaleert tevens dat het aantal gewerkte uren in het onderwijs per inwoner trendmatig daalt, dat de ratio leerling-leraar in het basisonderwijs stijgt en dat dit ook geldt voor wat Nederlanders zelf moeten bijdragen aan onderwijs.

Tegelijkertijd meldt het CBS dat een overgrote meerderheid van 82 procent van de Nederlanders tevreden of zelfs zeer tevreden is met de opleidingskansen in Nederland.

Het CBS definieert brede welvaart als ‘de kwaliteit van leven van de huidige inwoners van Nederland en de mate waarin die invloed heeft op de welvaart van latere generaties hier te lande en die van mensen elders in de wereld’.

Lees meer…

Deel dit bericht: