De Britse variant van het coronavirus lijkt zich ‘iets makkelijker’ te verspreiden via kinderen dan de variant die tot dusver dominant was. Dat melden de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC op basis van grootschalig onderzoek in de gemeente Lansingerland. Dat onderzoek volgde op een corona-uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek, dat onder deze gemeente valt.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat kinderen die besmet zijn met de Britse variant, vaker milde klachten krijgen dan bij een besmetting met met de oude variant van het coronavirus. Verder blijkt dat de verspreiding van het virus na de uitbraak in Bergschenhoek vooral plaatsvond bij gezinnen die een link hadden met de bewuste school. De verspreiding buiten deze groep bleef beperkt. Dat duidt er volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC op dat de mensen zich goed aan de coronamaatregelen hebben gehouden.

De uitkomst van het onderzoek is meegenomen in het advies van het Outbreak Management Team aan het kabinet. Dat heeft op basis van het OMT-advies besloten dat het primair onderwijs vanaf maandag 8 februari niet meer in lockdown zal zijn. Alle kinderen kunnen dan in principe weer op locatie les krijgen. Er zullen wel uitzonderingen zijn. Zo moeten hele klassen in quarantaine als blijkt dat één of meer leerlingen zijn besmet.

Het voortgezet onderwijs blijft in ieder geval tot 1 maart in lockdown. Het kabinet besluit op 23 februari of ook de middelbare scholen weer volledig open kunnen voor les op locatie.

Lees meer…

Deel dit bericht: