In Bedrijfsvoering, Bekostiging, Bestuur en management, Financiën, HRM beleid, Nieuws

Het heeft geen zin om met de VO-raad verder te praten over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs. Dat constateert bestuurder Ben Hoogenboom van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De VO-raad bevestigt dat een akkoord over een nieuwe CAO VO voorlopig niet aan de orde is.

‘De VO-raad komt met een wonderlijk laag bod. Daarnaast willen zij de premieverlaging van de pensioenen niet aan de werknemers uitbetalen. Dat maakt verder praten op dit moment onmogelijk’, aldus Hoogenboom op de AOb-website.

Het ‘wonderlijk lage bod’ van de VO-raad waar hij het over heeft, is een loonsverhoging van 0,2 procent. Over een hoger loonbod wilde de VO-raad volgens Hoogenboom alleen nadenken als er werd ingeleverd op andere arbeidsvoorwaarden. ‘Oftewel: of we onze eigen loonsverhoging maar even willen betalen’, schampert de AOb-bestuurder.

Beledigend en extreem gênant
Geschiedenisdocent Jelmer Evers van de openbare vo-school UniC in Utrecht twittert dat hij het bod van de VO-raad na het jarenlang vasthouden van de nullijn ‘beledigend’ vindt. ‘Kretologie “Docent centraal” en lerarenagenda is zo wassen neus’, aldus Evers.

Natuurkundeleraar Arjan van der Meij van het Christelijk College De Populier in Den Haag noemt het bod van de VO-raad ‘extreem gênant’. ‘En dat van de club van oud-vakbondsman @prosenmoller?’, vraagt hij zich op Twitter af.

Ver van elkaar
De VO-raad bevestigt dat ‘de partijen op een aantal grote punten ver van elkaar staan’. Onderhandelaar Marc Mittelmeijer van de sectororganisatie: ‘De bonden hebben in het overleg aangegeven alleen over loonruimte en de Wet Werk en Zekerheid te willen spreken.’ De VO-raad benadrukt dat het ook van belang is om afspraken te maken over meer beleidsvrijheid om belangrijke innovaties in het onderwijs te kunnen realiseren.

Vooralsnog is geen nieuw cao-overleg gepland. Volgens de VO-raad is de kans klein dat voor 1 augustus 2015, de datum waarop de huidige CAO VO afloopt, er een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs ligt.

Delen