De primaire arbeidsvoorwaarden in het onderwijs zijn grotendeels marktconform en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn gunstig. Dat laatste geldt met name voor vakantie-uren, verlofregelingen en opleidingsfaciliteiten. Dat melden de onderwijsministers op basis van het onderzoeksrapport Arbeidsvoorwaarden publieke sector.

In het primair onderwijs is het gemiddelde uurloon marktconform. Dat is grotendeels toe te schrijven aan het dichten van de zogenoemde loonkloof tussen het primair en voortgezet onderwijs. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de beloning in het primair onderwijs lager was dan in andere vergelijkbare sectoren, zoals de zorg en de overheid.

  • Docenten in het reguliere basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs verdienen gemiddeld 6% respectievelijk 13% meer dan vergelijkbare werknemers. Onderwijsassistenten verdienen gemiddeld 20% minder.
  • Werknemers met een hbo-masteropleiding verdienen gemiddeld 14% meer dan vergelijkbare werknemers.
  • Werknemers onder de 35 jaar verdienen gemiddeld 10% minder, werknemers ouder dan 35 jaar gemiddeld 7% tot 11% meer dan vergelijkbare werknemers.
  • Bachelor- en masteropgeleiden boven de 35 jaar verdienen 9% tot 18% meer dan vergelijkbare werknemers.

Ook in het voortgezet onderwijs is het gemiddelde uurloon marktconform, melden de ministers. Dat geldt niet voor onderwijsassistenten, die gemiddeld 16% minder verdienen dan vergelijkbare werknemers.

  • Werknemers met een hbo-masteropleiding verdienen gemiddeld 10% meer dan vergelijkbare werknemers.
  • Werknemers onder de 35 jaar verdienen gemiddeld 9% minder dan vergelijke werknemers.
  • Masteropgeleide werknemers ouder dan 35 jaar die in deeltijd werken verdienen gemiddeld 7% tot 12% meer dan vergelijke werknemers.

Lees meer…

Deel dit bericht: