Het aantal antisemitische incidenten is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël sterk gestegen, met name in scholen. Dat meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Vergeleken met het maandgemiddelde van de afgelopen drie jaar is het aantal antisemitische incidenten sinds 7 oktober, toen Hamas in Israël een bloedbad aanrichtte en waarna de Israëlische strijdkrachten de aanval op Gaza begonnen, negen keer zo hoog geworden. De piek van antisemitisme in Nederland komt overeen met de trends in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Volgens het CIDI is er met name in scholen sprake van een toename van antisemitisme. Zo werd een joodse jongen op school bedreigd met een mes en met een fles op zijn hoofd geslagen, waarbij de daders hem volgens het CIDI uitscholden voor ‘kankerjood’. Een ander incident betreft een Israëlisch meisje dat van twee klasgenoten te horen zou hebben gekregen dat als er een ‘kankerjood’ op school zou zitten, zij die dan zouden doodschieten.

Ook meldt het CIDI dat sinds de oorlog tussen Hamas en Israël in meerdere scholen de Hitlergroet is gegeven en dat er veel antisemitische uitingen zijn op sociale media.

Lees meer…

Deel dit bericht: