Versoepelingen van de coronamaatregelen zijn nog niet mogelijk, omdat we eerst het effect moeten afwachten van onder andere de heropening van het voortgezet onderwijs. Dat heeft demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge gezegd in het inleidende statement van de coronapersconferentie van 8 maart.

Het besluit van het kabinet om geen versoepelingen af te kondigen, is volgens premier Mark Rutte gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team. ‘De besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen zijn nu al een paar weken stabiel op een te hoog niveau’, aldus de premier, die zoals elke keer als eerste het woord nam.

Hij zei ook dat het kabinet met onder andere de heropening van het voortgezet onderwijs bewust een risico heeft genomen. ‘Gewoon omdat we zien dat het steeds lastiger wordt om het allemaal vol te houden.’ De Jonge voegde daaraan toe dat nog moet blijken wat het effect zal zijn van onder andere de heropening van het voortgezet onderwijs op de verspreiding van het coronavirus.

‘Tegelijk weten we dat de piek van de derde golf nog voor ons ligt’, aldus De Jonge. ‘Dat blijft van ons vragen om voorzichtig te zijn. Laten we in het zicht van de haven geen domme dingen doen. Meer beheersing nu, betekent meer vrijheid straks.’ De gezondheidsminister wees in dit kader op de grotere besmettelijkheid van de Britse variant van het coronavirus.

Lees meer in de Tijdelijke regeling over voorwaarden voor fysiek onderwijs. Hieronder kunt u de persconferentie terugkijken.

https://www.youtube.com/watch?v=NuV1RokRI0w

Deel dit bericht: