‘Tijdelijke schoolsluitingen lijken heel waarschijnlijk in het schooljaar 2020-2021.’ Dat stelt Dirk Van Damme. Hij is hoofd van het Centre for Educational Research and Innovation van de OESO.

In dit document geeft Van Damme advies over hoe scholen het best weer open kunnen als de coronacrisis in hevigheid afneemt. In Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk zijn hiervoor al concrete data geprikt. Bij ons maakt het kabinet waarschijnlijk op 21 april bekend of en zo ja hoe de scholen na de meivakantie weer open zouden kunnen.

Gezondheidsmanagers

Van Damme geeft aan dat het risico voor een nieuwe verspreiding van het coronavirus het kleinst is wanneer we beginnen met de basisscholen. ‘Uiteraard moeten scholen alle nodige maatregelen nemen om de persoonlijke hygiëne en social distancing tussen kinderen te bewaren’, schrijft hij.

Hij adviseert scholen om gezondheidsmanagers aan te stellen. Die zouden na elke les de lokalen moeten luchten en de tafels en stoelen moeten desinfecteren. Ook zouden de gezondheidsmanagers elke dag de temperatuur kunnen meten van leerlingen en personeelsleden. Als iemand koorts heeft, moet diegene direct worden geïsoleerd. Ook raadt Van Damme aan dat leraren mondmaskers gaan dragen.

Noodplannen volgend jaar

Verder zouden scholen voor volgend jaar noodplannen moeten maken voor als ze weer dicht zouden moeten. ‘Tijdelijke schoolsluitingen lijken heel waarschijnlijk in het schooljaar 2020-2021. Scholen moeten beter voorbereid zijn op vergelijkbare omstandigheden in de toekomst’, zo schrijft hij.

Lees meer…

Deel dit bericht: