‘Een brede brugklas is ideaal als je nog niet precies weet wat je wil doen, maar het kan ook funest zijn als je al wél precies weet waar je heen wilt’, zegt staatssecretaris Sander Dekker in het Algemeen Dagblad.

In het AD staat een interview met Dekker over de keuze die hij als groep 8-leerling maakte voor het voortgezet onderwijs. Hij vertelt onder andere dat hij zich in de brede brugklas van het rooms-katholieke Alfrink College in Zoetermeer verveelde en dat zijn moeder constateerde dat hij daar ‘geen leukere jongen van werd’.

‘Op een gegeven moment hebben mijn ouders een stevig gesprek met me gevoerd: als je zo blijft, word je van school gestuurd. Zij zagen dat het niet ging. Ik had dat niet door. Het was geen makkelijk besluit, maar ik ging na dat eerste schooljaar direct naar het vwo op het Oranje Nassau College in plaats van nog een jaar in de brede brugklas te blijven.’

Brede brugklas handhaven

Dekker was dus niet een leerling voor wie het goed was het selectiemoment uit te stellen. Toch benadrukt hij als staatssecretaris het belang van de brede brugklas, zoals blijkt uit antwoorden op Kamervragen uit 2015, waarin hij scholen oproept ‘in het belang van leerlingen brede brugklassen te blijven aanbieden’.

In het interview vertelt Dekker ook dat denominatie geen criterium was voor de keuze voor vervolgonderwijs. ‘Ik kwam van een Jenaplanbasisschool en het Alfrink was katholiek, terwijl ik van huis uit gereformeerd was. Maar de kwaliteit van het onderwijs gaf de doorslag’, aldus de staatssecretaris.

Lees meer…

Deel dit bericht: