Staatssecretaris Sander Dekker van OCW wil thuisonderwijs verbieden. Hij steunt daarmee de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge, die hierover onlangs de noodklok luidde.

De Rotterdamse CDA-wethouder maakt zich zorgen over de groei van het aantal streng-islamitische ouders die hun kinderen niet meer naar school sturen. Hij zond onlangs een brief naar ouders die hun kind thuisonderwijs geven waarin hij maatregelen aankondigt om alle ’thuisleerlingen’ weer op een Rotterdamse school te krijgen.

‘Het aantal kinderen dat wordt thuisgehouden is afgelopen jaren verdubbeld,’ aldus De Jonge. ‘We zien dat die groei vooral bij salafistische ouders zit, en vrezen dat die groep in de toekomst nog groter kan worden.’

Staatssecretaris Dekker steunt hem daarin. Hij zei maandag op Radio 1: ‘Ik wil er vanaf dat ouders automatisch een ontheffing voor hun kind krijgen als ze even geen school vinden die past bij hun opvattingen. Alle kinderen hebben het recht op goed onderwijs. In Nederland is dat nu gewoon niet goed geregeld want wij hebben geen zicht op wat er thuis gebeurt.’

De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs is tegen een verbod. De vereniging vraagt zich af waarom het zorgwekkend zou zijn dat 200 ouders hun in totaal 575 kinderen maatwerkonderwijs geven. Er zou voor thuisonderwijs juist steeds meer steun komen van wetenschappers en Tweede Kamerleden.

Deel dit bericht: