In aanloop naar het commissiedebat over passend onderwijs van 21 mei, vroeg VOS/ABB via een position paper de vaste Kamercommissie OCW het afschaffen van de vrijstellingen onder 5a en 5b van de Leerplichtwet te (laten) onderzoeken. Staatssecretaris Paul heeft in het debat toegezegd dit te onderzoeken en voor de zomer met een reactie te komen.
D66 en de VVD stipten het afschaffen van de vrijstellingen onder 5a en 5b van de Leerplichtwet ook aan in het debat, onder andere via verwijzing naar de eerder aangenomen motie hierover .
Scenario’s vrijstellingen en thuisonderwijs
De staatssecretaris antwoordde hierop dat zij voor de zomer met een brief komt, waarin verschillende scenario’s worden uitgewerkt met betrekking tot de vrijstellingen en thuisonderwijs. Hierin wordt de optie opgenomen om de vrijstellingen, zoals VOS/ABB ook vroeg, helemaal af te schaffen.
De staatssecretaris overweegt dit voornamelijk door het eerdere bericht van het Openbaar Ministerie om ouders die hun kind thuishouden met een beroep op de vrijstelling 5b niet meer te vervolgen. Dit leidt volgens de staatssecretaris tot de onwenselijke situatie dat er meer kinderen zonder onderwijs thuis komen te zitten en dat is voor haar de reden om de vrijstellingen kritisch te onderzoeken.
Meer ruimte voor maatwerk
Naast de toezegging om de vrijstellingen te onderzoeken zegde de staatssecretaris tijdens het debat toe dat voor het einde van het jaar het wetsvoorstel Meer ruimte voor maatwerk naar de Kamer gaat, waarin de lessen uit de experimenten met de ontschotting tussen onderwijs en zorg (de Onderwijszorgarrangementen en Zorg in onderwijstijd) worden meegenomen. In ons position paper voor het debat hebben we ook opgeroepen hiertoe, omdat we van leden signalen krijgen dat de ontschotting tussen onderwijs en zorg positief wordt ontvangen, maar nog een erg grijs gebied is qua regelgeving en financiën.
Voortbestaan speciaal onderwijs
Daarnaast vroeg de Kamer de staatssecretaris met klem om nu ‘eindelijk’ eens werk te maken van het oplossen van de problemen met leerlingenvervoer. Verschillende partijen vroegen de staatssecretaris wat passend onderwijs betekent voor het voortbestaan van het speciaal onderwijs (antwoord: dat blijft gewoon bestaan voor die leerlingen die dat echt nodig hebben) en wat passend onderwijs betekent voor de druk op leraren. Daarnaast was ook in dit debat forse kritiek op de bezuinigingen in de Voorjaarsnota te horen.
Onnodige wet- en regelgeving
In onze position paper wezen we op vermindering van de regeldruk. Kamerleden stelden vragen over of de nieuwe wetsvoorstellen waar de staatssecretaris in dit verband steeds naar verwijst, niet te veel onnodige nieuwe wet- en regelgeving zijn. De staatssecretaris denkt van niet: “Volgens mij is het niet nog meer wet en regelgeving. De intentie om inclusief onderwijs uiteindelijk te vervatten in wet en regelgeving, is er al heel lang. (…) Maar ik ben niet van plan om onnodig extra wet en regelgeving in het leven te roepen. Want ik snap heel goed dat men daar niet op zit te wachten.”
In hetzelfde debat: Staatssecretaris ziet ondanks kritiek geen bezwaren voor doorgaan Wetsvoorstel terugdringen verzuim – PO/VO – VOS/ABB