De rente stijgt en dat is goed nieuws voor het ABP: de dekkingsgraad van het fonds, dat onder andere de onderwijspensioenen beheert, is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen naar 100,5%. Aan het einde van het eerste kwartaal vorig jaar stond de dekkingsgraad van het ABP nog op een bedroevende 82%.

De hoogte van de dekkingsgraad zegt iets over de financiële gezondheid van pensioenfondsen. Een stijgende rentestand kan de dekkingsgraad positief beïnvloeden. In het eerste kwartaal van dit jaar ging de rente omhoog, dus dat was goed nieuws voor het ABP en de andere pensioenfondsen. Zeker omdat de rente al zeer lange tijd historisch laag is.

Maar de vlag gaat nog niet uit bij het ABP, omdat de economische vooruitzichten onzeker zijn. In 2021 blijven de pensioenen gelijk, maar het is mogelijk dat het ABP de pensioenen volgend jaar en de jaren daarna moet gaan verlagen. Volgens de huidige regels moeten de pensioenfondsen gaan verlagen als de actuele dekkingsgraad aan het eind van het jaar onder de 104,2% ligt.

Lees meer…

Deel dit bericht: