Als niet alle schoolbesturen uit zichzelf ertoe overgaan om hun bestuursverslag openbaar te maken, zal de overheid alsnog met een wettelijk regeling komen om dat te verplichten.

Minister Jet Bussemaker van OCW meldt in antwoord op een vraag uit de Tweede Kamer naar aanleiding van verantwoordingsonderzoek door de Algemene Rekenkamer dat zij openbaarmaking van bestuursverslagen in eerste instantie ziet ‘als een zaak, die past binnen de afspraken in het kader van de diverse branche-codes goed bestuur’.

Later dit jaar volgt een onderzoek naar de mate waarin de instellingen zich houden aan de afspraak tot actieve openbaarmaking. ‘Mocht daaruit blijken dat aan deze afspraak onvoldoende gevolg wordt gegeven, zal de overheid alsnog via een wettelijk voorschrift deze openbaarmaking regelen’, aldus Bussemaker.

Onderwijs betaald met publiek geld

De VO-raad stelt als voorwaarde aan het lidmaatschap dat bestuursverslagen openbaar worden gemaakt. Die verplichting staat in de Code Goed Onderwijsbestuur VO.

De PO-Raad verbindt niet de eis van publicatie van het bestuursverslag aan het lidmaatschap. Wel dringt de sectororganisatie van het primair onderwijs er bij haar leden op aan hun jaarverslag te publiceren.

VOS/ABB kent deze lidmaatschapseis evenmin, maar in het kader van publieke verantwoording voor schoolbesturen zou er geen reden mogen zijn om hun financiële cijfers achter te houden. Onderwijs wordt immers betaald met publiek geld.

Deel dit bericht: