Bezorgdheid in het onderwijs over ventilatie en corona leidt tot een run op CO2-meters die op eenvoudige wijze de luchtkwaliteit in klaslokalen kunnen peilen. Daarover schrijft het AD.

De krant sprak onder andere met leverancier van onderwijsmaterialen De Rekenwinkel in Apeldoorn. Daar staat volgens het AD de telefoon roodgloeiend. ‘Op korte termijn kan ik niet leveren. De vraag is vele malen groter dan dat wat de fabrikanten aankunnen’, zegt Klaas Kuperus van de Rekenwinkel. Bij leverancier AirSain uit Eersel zien ze sinds het einde van de zomervakantie eveneens een explosieve stijging van de verkoop van de meters, meldt het AD.

In de krant komt ook Jeroen Goes van Stichting Fluvium Openbaar Onderwijs aan het woord. Deze stichting met openbare scholen in de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen heeft CO2-meters besteld. Goes zegt in het AD dat de levering van de apparaatjes nog wel tot begin oktober of langer op zich laat wachten.

CO2-meters meten het gehalte aan kooldioxide in de lucht. Als dat gehalte te hoog wordt, raken mensen vermoeid en kunnen ze hoofdpijn krijgen. Dan is het raadzaam om extra te ventileren, bijvoorbeeld door de ramen en de deur in een klaslokaal open te zetten. De gedachte is dat dan aerosolen (minuscule druppeltjes die worden uitgeademd) waarin mogelijk virusdeeltjes zitten, uit het lokaal verdwijnen. Zo zou er minder risico kunnen zijn op besmetting met het coronavirus.

Deel dit bericht: