De doorstroomtoets leidt er in combinatie met de zogenoemde kansrijke advisering toe dat steeds minder groep 8-leerlingen naar het vmbo gaan. Daarover schrijft het Eindhovens Dagblad.

De krant meldt dat door de doorstroomtoets meer leerlingen een havo/vwo-advies krijgen, waardoor de instroom in het vmbo afneemt. Van de leerlingen in Eindhoven en omgeving die vorig jaar vanuit hun eigen basisschool werden geadviseerd om na groep 8 een beroepsgerichte vmbo-opleiding te gaan volgen, kreeg 58% uiteindelijk een hoger definitief schooladvies.

Directeur Rutger van Deursen van RSV PVO, het samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs in Eindhoven en Kempenland, vreest dat steeds minder mensen beschikbaar zullen zijn voor de sectoren waar vmbo’s voor opleiden. ‘En dat terwijl 70 procent van de banen in deze regio vmbo- en mbo-banen zijn’, aldus Van Deursen.

Hij vindt dat de doorstroomtoets ‘veel te veel is gaan overheersen’. De toets is volgens hem slechts een momentopname, ‘en toch worden de adviezen daardoor massaal opgehoogd’. Van Deursen vindt het advies van de school zelf veel belangrijker. ‘Dát is gebaseerd op de ontwikkeling die het kind in acht jaar basisschool heeft doorgemaakt. Daarom moet dat leidend zijn, daar moet je de keuze op baseren.’

Lees meer…

Deel dit bericht: