De Inspectie van het Onderwijs heeft dit jaar 346 schriftelijke eindexamens geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard. Hoofdinspecteur Monique Vogelzang benadrukte op BNR Nieuwsradio dat er 200.000 examens zijn gemaakt en dat het dus in 99 procent van de gevallen goed gaat.

Het ongeldig verklaren gebeurde in 222 gevallen vanwege onregelmatigheden bij de afname, en  in 124 gevallen door een fout van een personeelslid. Van deze laatste 124 examens is er één geheel ongeldig verklaard en 123 gedeeltelijk, waardoor de leerlingen een lager cijfer kregen. De leerlingen mochten nog wel herkansen.

De redenen voor ongeldigverklaring verschillen nogal. Het kan zijn dat de kandidaat ziek was tijdens de afname, maar het is ook voorgekomen dat een wijziging in het examenwerk niet is voorgelezen, of dat het examenwerk is zoekgeraakt  (71 gevallen op twee scholen).

Digitale examens

Daarnaast zijn dit jaar 1372 digitale examens ongeldig verklaard. Het leeuwendeel betrof het examen wiskunde vmbo-kader, waarbij in de software een andere rekenmachine had opgenomen dan de leerlingen gewend waren. Deze leerlingen mochten het examen overmaken. Verder waren er technische storingen. Vogelzang zei bij BNR Nieuwsradio dat de komende jaren vooral ingezet zal worden op technische verbeteringen.

Bekijk het gehele overzicht ‘Verloop examen 2014’ van de inspectie.

Het interview op BNR Nieuwsradio kunt u hier terugluisteren.

 

 

 

Deel dit bericht: