Eerste rechtszaak om schooladvies

De vader van een leerling van katholieke basisschool De Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk spant een rechtszaak aan omdat hij het niet eens is het met afgegeven schooladvies voor zijn dochter. Hij wil via een kort geding afdwingen dat de school een IQ-test afneemt bij het meisje.

Volgens de vader heeft de school eerder toegezegd haar IQ te laten testen omdat ze zeer wisselende resultaten laat zien. De dochter heeft een vmbo-advies gekregen, maar de vader denkt ze qua intelligentie op havo-niveau kan presteren. Een IQ-test zou volgens hem kunnen aantonen welk schoolniveau het beste bij haar past.

Aanvechten schooladvies ‘zorgwekkende trend’

Het is de eerste keer in Nederland dat een ouder een schooladvies aanvecht via een juridische procedure. In dagblad AD zegt Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) wel te zien dat ouders steeds vaker op de stoel van de leraar gaan zitten, wat zij een ‘ zorgwekkende trend’ vindt. De bewuste vader zegt het nog schadelijker te vinden als zijn dochter op een vo-school terechtkomt die niet bij haar past.

Het kort geding dient vandaag in Den Haag. De uitspraak komt over twee weken.