In de eerste rechtszaak om een schooladvies, die was aangespannen door een vader uit Hazerswoude-Rijndijk, heeft de rechter de school in het gelijk gesteld.

De vader was het niet eens met het door de school afgegeven schooladvies voor zijn dochter en wilde via een kort geding afdwingen dat de school een IQ-test zou afnemen bij het meisje. De rechter vindt dat niet nodig.

Volgens de vader had de katholieke basisschool De Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk eerder toegezegd haar IQ te laten testen omdat ze zeer wisselende resultaten laat zien. De dochter heeft een vmbo-advies gekregen, maar de vader dacht dat ze qua intelligentie op havo-niveau kan presteren. Een IQ-test zou volgens hem kunnen aantonen welk schoolniveau het beste bij haar past.

Aanvechten schooladvies ‘zorgwekkende trend’

Het is de eerste keer in Nederland dat een ouder een schooladvies heeft aangevochten via een juridische procedure. In dagblad AD zegt Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) wel te zien dat ouders steeds vaker op de stoel van de leraar gaan zitten, wat zij een ‘ zorgwekkende trend’ vindt. De bewuste vader zei het nog schadelijker te vinden als zijn dochter op een vo-school terechtkomt die niet bij haar past.

 

Deel dit bericht: