Het is niet duidelijk of luchtreinigers die je kunt verplaatsen helpen om de overdracht van het coronavirus te verkleinen. Dat meldt het RIVM op basis van literatuuronderzoek.

Het RIVM keek of verplaatsbare luchtreinigers nut hebben als ze bijvoorbeeld in scholen staan. De conclusie is dat het niet duidelijk is of deze luchtreinigers zorgen voor minder overdracht van het coronavirus.

Sommige studies laten zien dat verplaatsbare luchtreinigers wel bacteriën en schimmels uit de lucht kunnen verwijderen. Maar het is niet duidelijk of daardoor minder mensen ziek worden. In 2016 bleek bijvoorbeeld het ziekteverzuim in schoollokalen met of zonder luchtreiniger hetzelfde te zijn.

Het RIVM wijst erop dat luchtreinigers goed en regelmatig onderhoud vereisen. Alleen dan kunnen ze veilig werken. Bij onvoldoende onderhoud kunnen micro-organismen op filters groeien en die kunnen zich vervolgens in de ruimte verspreiden. Ook kunnen sommige apparaten schadelijke stoffen in de ruimte brengen, zoals ozon.

Lees meer…

Deel dit bericht: