De openbare Jan Lighthartschool in het Groningse dorp Westerbroek blijft vooralsnog de enige dorpsschool waar op experimentele basis wordt gekeken of die door dorpsbewoners kan worden gerund. Dat meldt staatssecretaris Sander Dekker van OCW in een brief aan de Tweede Kamer.

De openbare dorpsschool met 34 leerlingen valt nu nog bestuurlijk onder de gemeente Hoogezand-Sappemeer, maar wordt overgedragen aan de Stichting Jan Ligthartschool Westerbroek. In deze stichting worden personen actief die zowel de dorpsgemeenschap, de Vereniging Zelfstandige Dorpsscholen (VZD) als de gemeente vertegenwoordigen.

Het experiment heeft als doel om een concept te toetsen waarbij dorpsbewoners actief worden betrokken bij het onderwijsproces, zowel inhoudelijk als facilitair. ‘Inhoudelijk door bewoners hun kennis en kunde te laten delen met leerlingen, altijd onder toezicht van een bevoegde leerkracht. (…) Facilitair door bewoners in te zetten voor bijvoorbeeld het schoonmaakwerk en onderhoud van de school. Op die manier worden kosten bespaard wat ten goede komt aan het onderwijsproces’, aldus Dekker.

Dorpsschool eigenlijk te klein

De Jan Ligthartschool is met 34 leerlingen eigenlijk te klein om zelfstandig voort te bestaan, maar er wordt in dit geval een uitzondering gemaakt op de opheffingsnorm. Voorwaarde is wel dat het leerlingenaantal niet onder de 23 komt.

Lees meer…

 

Deel dit bericht: