Documentairemaker Frans Bromet heeft een reeks minidocumentaires over de Grondwet gemaakt. Aflevering 10 gaat over artikel 23 over de vrijheid van onderwijs.

Bromet heeft de minidocumentaires gemaakt in opdracht van Rechtspraak. De officiële website van onder andere de rechtbanken, de gerechtshoven en de Hoge Raad en Raad besteedt met de reeks aandacht aan het 200-jarig bestaan van de Nederlandse Grondwet.

In de aflevering over de vrijheid van onderwijs gaat het over twee omstreden particuliere scholen: De Kampanje in Amersfoort en De Koers in Beverwijk.

De Kampanje was een particuliere school voor basis- en voortgezet onderwijs die ervan uitging dat iemands karakter en persoonlijkheid bepalend zijn voor succes in het leven. Het was aan de leerlingen wat ze dagelijks leerden en deden. De Koers in Beverwijk werkte ook zo. Beide scholen bestaan inmiddels niet meer.

Volgens Arnold Jonk van de Inspectie van het Onderwijs, die in de minidocumentaire aan het woord komt, werd op deze scholen in feite geen onderwijs aangeboden.

Deel dit bericht: