Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kan worden benut om kinderen vaker buiten les te geven. Dat kan door meer groene schoolpleinen te realiseren. Deze oproep in het kader van de Nationale Buitenlesdag komt van IVN Natuureducatie, Jantje Beton en de vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO).

Het idee is dat buiten lesgeven een zeer positieve invloed heeft op kinderen. ‘Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de leerstof blijft beter hangen’, staat op de website van IVN Natuureducatie.

Daar staat ook dat één op de vier leraren graag buiten les zou willen geven, maar dat zij daartoe onvoldoende zijn toegerust. ‘Zij willen meer kwalitatieve, goed voorbereide buitenlessen, de juiste materialen en een fijne omgeving om buitenles te kunnen geven.’

Die fijne omgeving kan een groen schoolplein zijn, waarvan er meer zouden moeten komen. IVN, Jantje Beton en GDO willen dat het nieuwe kabinet ervoor zorgt dat in 2025 ten minste de helft van de basisscholen een groen schoolplein heeft. Daarvoor zou geld uit het NPO kunnen worden ingezet, is de gedachte.

Lees meer…

Deel dit bericht: