De cao voor het primair onderwijs verloopt per 1 maart, maar er is nog geen zicht op een nieuw akkoord. Daarom blijft de huidige cao voorlopig gelden.

De huidige cao is op 1 augustus 2018 ingegaan. Toen werd bewust gekozen voor een korte looptijd. Er was op dat moment extra geld gekomen om de salarissen van leraren te verhogen, en dat wilden de sociale partners direct regelen in de cao. Maar de onderhandelaars wilden meer budget om de salarissen in primair en voortgezet onderwijs gelijk te trekken. Ze hoopten dit nu te kunnen regelen, maar dat extra geld is er (nog) niet gekomen. Ook wordt er nog onderhandeld over de positie en beloning van schoolleiders.

Aandacht voor schoolleiders

Schoolleiders bleken ontevreden over de afspraken die in de huidige cao zijn gemaakt over hun beloning. Met hen wordt nu gesproken over nieuwe functieomschrijvingen. Dat geldt ook voor het onderwijsondersteunend personeel. De sociale partners melden dat de onderhandelingen constructief verlopen, maar meer tijd vergen.

Intussen dringen de sociale partners nog steeds bij de Tweede Kamer aan op extra investeringen om de salarissen in primair en voortgezet onderwijs gelijk te kunnen trekken. Daarover is op 24 januari een gezamenlijke brief gestuurd.

Wervingscampagne lerarentekort

De sociale partners hebben de Tweede Kamer in hun brief ook geattendeerd op het lerarentekort en gevraagd om een gezamenlijke wervingscampagne voor leraren, schoolleiders en overig personeel. Op deze brief is nog geen antwoord gekomen.

De vakbonden kondigen een actieweek aan met een landelijke onderwijsstaking op 15 maart in Den Haag.

 

 

Deel dit bericht: