Schoolbesturen zouden niet de recent beschikbaar gestelde subsidie moeten aanvragen voor adviezen op het gebied van verlaging van de werkdruk. Dat vindt algemeen directeur Jan van der Poel van de Federatie Veluwezoom en IJsselstreek, zo staat in een bericht van Verus.

In de eerste week van het nieuwe jaar werd bekend dat het ministerie van OCW subsidie verstrekt om scholen te ‘stimuleren en faciliteren het gesprek over werkdruk aan te gaan en hun taken en werkzaamheden met het lerarenteam kritisch te evalueren en aan te pakken’.

Er zit 400.000 euro in het subsidiepotje. Per project is maximaal 8000 euro beschikbaar. Aanvragen voor het huidige kalenderjaar kunnen tot 1 april 2018 worden ingediend door het schoolbestuur. Per bestuur is maximaal één aanvraag mogelijk, die betrekking moet hebben op één school.

Van der Poel verbaast zich over het beschikbare bedrag. ‘Als je dit geld nodig hebt om te ontdekken waar de verbeterkansen liggen, kun je dat als organisatie ook gewoon zelf doen. Een collega reageerde: ‘Dat is 200 euro per school, geef ze gebak en het is voorbij.’ Stel dat alle 6000 scholen 2 uur stoppen in het maken van een plan om dit geld te krijgen, dat kost dan 6 ton, en er is 4 ton subsidie beschikbaar.’

Lees meer bij Verus

Sociale partners ook kritisch

Eerder lieten ook de sociale partners via het Algemeen Dagblad kritische geluiden horen. ‘Het wordt heel bombastisch aangekondigd als steuntje in de rug voor scholen, maar we hebben het over 0,7 procent van alle scholen die hier een beroep op kunnen doen’, zo citeert het AD voorzitter Loek Schueler van de vakbond CNV Onderwijs.

Voorzitter Rinda den Besten vindt de subsidie een druppel op de gloeiende plaat. ‘Alle beetjes helpen, maar we hebben niet de illusie dat met 8000 euro voor 50 van de ongeveer 7000 scholen het probleem is op te lossen. Woordvoerder Esther Sloots van de AOb zegt in het AD wat volgens haar nodig is: ‘Meer handen voor de klas en kleinere klassen.’

Deel dit bericht: