Basisschool De Verbinding in Nijmegen is volledig genderneutraal. ‘Wij willen proberen te voorkomen dat het vanzelfsprekend is dat je onderscheid maakt tussen jongens en meisjes’, zegt schoolleider Manon Prévoo. Het is de bedoeling van deze school dat de leerlingen later genderneutraliteit verspreiden over middelbare scholen.

Het genderneutrale karakter komt onder andere tot uitdrukking in taalgebruik, vertelt Prévoo in een korte reportage van De Gelderlander. Er wordt niet meer gesproken over jongens en meisjes, maar over kinderen. De juffen en meesters zijn voortaan mentoren. De leerlingen spreken hun mentor aan met de voornaam. ‘Dus niet ‘meester Piet’ of ‘juf Marieke’, maar gewoon ‘Marieke’ en ‘Piet”, aldus Prévoo.

De school heeft ook genderneutrale wc’s, zonder plasbakken. Van de leerlingen met een penis wordt verwacht dat ze niet meer staand, maar zittend plassen. Om ervoor te zorgen dat iedere leerling zich veilig voelt op de wc, zijn de wanden van de toiletten tot bovenaan doorgetrokken. De kinderen kunnen dus niet van het ene in het andere toilet kijken.

Prévoo denkt dat kinderen van een genderneutrale school zich meer kunnen wapenen tegen ’taal die ze niet leuk vinden’. Het is de bedoeling van De Verbinding, vertelt de schoolleider, dat kinderen die van deze school afkomen genderneutrale taal en genderneutraal gedrag verspreiden over de middelbare scholen.

Bekijk de korte reportage van De Gelderlanders met daarin de uitleg van Prévoo

Deel dit bericht: