De Scholierenverkiezingen en de Kinderverkiezingen zijn gewonnen door GroenLinks. Dat is bekendgemaakt op een bijeenkomst bij ProDemos in Den Haag, die deze verkiezingen voor jongeren en kinderen organiseerde.

De partij van Jesse Klaver is bij de Scholierenverkiezingen dus als grootste partij uit de bus gekomen, met 19,3 procent van de stemmen.

Op de tweede plaats eindigde D66 met 17,4 procent. De VVD is de derde partij met 15,1 procent, gevolgd door de PVV met 12,6 procent. Op plaats vijf eindigde het CDA met 5,6 procent. De Partij voor de Dieren belandde met 4,9 procent op de zesde plaats.

In 2012 was de PvdA nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen, maar de sociaaldemocraten vormen nu de zevende partij met 4,8 procent van de stemmen.

Kinderverkiezingen

Ook bij de Kinderverkiezingen heeft GroenLinks gewonnen. Met 20,2 procent van de stemmen is de partij van Jesse Klaver de grootste. Op de tweede plaats eindigde de VVD (19 procent)  en op drie D66 (14,6 procent).

Op de vierde plaats eindigde de Partij voor de Dieren (8,7 procent), gevolgd door de PVV (6,1 procent), SGP (5,7 procent), ChristenUnie (5,5 procent) en PvdA (5,2 procent).

Leerlingen uit Leiden en Den Haag

De bekendmaking van de uitslagen bij ProDemos in Den Haag werd bijgewoond door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden en basisschool De Waterlelie in Den Haag. Zij gingen onder leiding van presentatrice Siham Raijoul van het NOS Jeugdjournaal over de uitslag in gesprek met kandidaat-Tweede Kamerleden.

Er hadden zich in totaal 495 scholen voor de Scholieren- en Kinderverkiezingen aangemeld.

Bekijk de uitslagen