Het kabinet moet snel met meer geld komen om schoolgebouwen in de provincie Groningen aardbevingsproof te maken. Dat heeft wethouder Anja Woortman van de gemeente Slochteren maandag gezegd op Radio 1.

Veel schoolgebouwen in het Groningse aardgasgebied zijn vanwege het risico van aardbevingen al aangepast. Zo zijn zware bakstenen schoorstenen vervangen door lichtere exemplaren die minder gevaar opleveren als ze door een aardschok omvallen. Ook zijn fundamenten aangepakt en scheuren in muren hersteld.

Schoolgebouwen in Groningen moeten steviger

‘Het directe gevaar is opgelost’, erkent Woortman. ‘Maar er is niet voor niets gezegd dat alle gebouwen versterkt worden. Die klus willen we zo snel mogelijk opgepakt hebben.’ Er ligt een plan klaar, maar het geld uit Den Haag om dat plan uit te voeren laat volgens de wethouder maar op zich wachten.

Ze geeft het kabinet nog even de tijd om te beslissen hoeveel geld er naar de scholen in de provincie Groningen gaat. Als het geld van het kabinet er niet komt -Woortman spreekt van 110 miljoen euro- dan komen er volgens haar stakingen in het Groningse onderwijs. ‘De actiebereidheid neem toe’, aldus Woortman.

Beluister het interview met Woortman

Aardbevingsrisico en krimp

Ook algemeen directeur Eppe Okken van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren kwam maandag op Radio 1 aan het woord. Hij pleit er samen met andere Groningse onderwijsorganisaties voor om bij de aardbevingsmaatregelen op het gebied van huisvesting rekening te houden met de gevolgen van demografische krimp.

Zo kan het verstandig zijn om in plaats van het verstevigen van twee bestaande schoolgebouwen één nieuw aardbevingsbestendig gebouw te realiseren waarvan twee nog te fuseren scholen gebruik kunnen maken.

Okken gaf zijn toelichting op Radio 1 vanuit openbare basisschool De Kinderboom in Slochteren, nadat schoolleider Loes Koning heeft laten zien welke maatregelen er in verband met het aardbevingsrisico in en op haar school zijn genomen.

VOS/ABB heeft in februari 2015 met een artikel in magazine School! aandacht besteed aan de aardbevingsproblematiek in het Groningse aardgasgebied.

Lees het artikel Wat moet je doen bij een aardbeving?

Deel dit bericht: