Het openbare Gymnasium Celeanum in Zwolle heeft een symbolische cheque ter waarde van 3200 euro overhandigd aan het stadsbestuur van Rome. Het geld is bedoeld voor het herstel van de Barcaccia-fontein. De monumentale fontein raakte op 19 februari beschadigd toen Feyenoordhooligans huishielden in de Italiaanse hoofdstad. 

Het Gymnasium Celeanum begon een actie voor het herstel van de beschadigde fontein aan de voet van de Spaanse Trappen. ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade, maar we willen een gebaar maken uit solidariteit met de inwoners van Rome’, aldus de school na de rellen waarbij hooligans van de Rotterdamse voetbalclub betrokken waren.

Iedereen op het Zwolse gymnasium was ontzet over de beschadigingen die werden aangericht, voorafgaand aan de wedstrijd AS Roma-Feyenoord in de Europa League. ‘De fontein staat weliswaar in Rome, maar hij maakt deel uit van ons aller erfgoed’, zo schreef de school op haar website.

Elk jaar gaan leerlingen van het Celeanum naar Rome en dan staat een bezoek aan de beroemde fontein op de Piazza di Spagna steevast op het programma. De monumentale fontein, die is gemaakt door de bekende beeldhouwer Bernini, dateert uit 1629 en herinnert aan een grote overstroming van de Tiber in 1598.

Deel dit bericht: