In Bestuur en management, Burgerschapsvorming, Identiteit, Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Politiek, Segregtie/integratie, Tweede kamer, Veiligheid

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW heeft de handreiking Puberaal, lastig of radicaliserend? naar de Tweede Kamer gestuurd.

Deze handreiking van het ministerie van OCW biedt scholen informatie over het proces van (islamitische) radicalisering. In de publicatie wordt ingegaan op de manier waarop dit jongeren en de school kan treffen en wat de school hieraan kan doen. De handreiking gaat ook over het belang van een professioneel netwerk en hoe de school dit kan benutten om radicalisering te signaleren.

Het is volgens de opstellers van de handreiking een illusie te denken dat iedere radicaliserende jongere kan worden getraceerd voordat hij of zij bijvoorbeeld naar Syrië vertrekt. ‘Wel kunnen docenten op school met jongeren in gesprek gaan en hun persoonlijke aandacht geven. Daarnaast kunnen ze ook het omliggende systeem inschakelen. Die verantwoordelijkheid sluit aan bij recente initiatieven om de zorgplicht van scholen te verankeren in de wet’, zo staat in de inleiding.

Delen