CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra stelt dat er openbare scholen zijn die moeite hebben met onderwijs over de Holocaust. Dat zei de christendemocraat dinsdagavond in de talkshow M in een discussie over ouderverklaringen tegen seksuele diversiteit op een deel van de reformatorische scholen.

Hoekstra – tevens minister van Financiën – noemde zich in het gesprek met Margriet van der Linden onder meer een ‘genuanceerd mens’ en ‘iemand van de harmonie’. Hij benadrukte dat iedereen in Nederland zichzelf moet kunnen zijn. De verklaringen tegen seksuele diversiteit die een deel van de reformatorische scholen van ouders eist, gaan wat hem betreft te ver.

In het verlengde van de discussie over het reformatorische onderwijs, noemde hij specifiek openbare scholen die volgens hem moeite hebben met doceren over de Holocaust. ‘Al dat soort dingen, vind ik, daar moet je als overheid van zeggen: dat accepteren we gewoon niet’, aldus de CDA-lijsttrekker die de volgende premier van Nederland wil worden.

Het is bekend dat met name op scholen in de grote steden de jodenvervolging een gevoelig onderwerp kan zijn. Dat is echter niet een kwestie die specifiek verbonden is aan openbare scholen, zoals Hoekstra in M suggereerde.

Deel dit bericht: