Rabobank-directeur Barbara Baarsma, voormalig directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau en econoom Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn uit Herstel-NL gestapt.

Herstel-NL is een actiegroep die pleit voor een alternatieve corona-aanpak. Zo wil Herstel-NL onder andere een volledige en onvoorwaardelijke heropening van het onderwijs per 1 maart.

Er worden volgens Herstel-NL maar weinig kinderen, jongeren en leraren ziek van corona en op scholen zou daardoor slechts een laag coronarisico zijn. Het verplicht thuishouden van kinderen en jongeren zou onevenredig veel schade veroorzaken. Daarbij noemde Herstel-NL leer- en ontwikkelingsachterstanden, kindermishandeling en psychische schade.

Herstel-NL pleit ook voor een volledige heropening van de horeca, de winkels en de cultuursector. Dat combineert Herstel-NL met een soort quarantaine voor mensen, met name 60-plussers, die kwetsbaar zijn voor corona. Als zij niet thuis kunnen werken, zouden ze tijdelijk in de Ziektewet moeten. Voor de kwetsbaren zouden ‘veilige zones’ kunnen komen, een soort reservaten.

Feiten en onderzoek

Op Linkedin schrijven Barbara Baarsma en Coen Teulings dat zij ‘op basis van feiten en onderzoek’ argumenten willen blijven inbrengen voor ‘goed beleid’, maar dat ze dit niet meer doen binnen Herstel-NL.

Bas Jacobs laat weten dat hij de groep ‘veel te activistisch’ vindt. ‘Ik wil altijd onafhankelijk zijn, mijn eigen opvattingen kunnen hebben, niet verbonden zijn aan politieke groeperingen of belangengroepen en daarom heb ik me teruggetrokken’, zo citeert de regionale omroep RTV Rijnmond hem.

Politieke druk

Herstel-NL beweert dat de drie vooraanstaande leden zijn opgestapt onder politieke druk, zo staat in een verklaring van voorzitter Robin Fransman op Twitter.

Het opstappen van Baarsma, Teulings en Jacobs volgt op de felle kritiek die Arjen Lubach zondagavond uitte op Herstel-NL. Hij bestempelde de actiegroep als ‘De Dode Mus van de Week’.

https://www.youtube.com/watch?v=lt_l0ulujcI&feature=youtu.be

Deel dit bericht: