Er zijn structureel honderden miljoenen euro’s nodig om kansenongelijkheid in het basisonderwijs aan te pakken. Dat staat in het onderzoeksrapport Ieder kind een kans – Interventies voor gelijke kansen in het basisonderwijs dat in samenwerking met het Jeugdeducatiefonds en de ABN AMRO Foundation is opgesteld door Education Lab Netherlands.

‘De afgelopen tien jaar is de kansenongelijkheid in het basisonderwijs toegenomen. Door Covid-19 wordt dat nog eens versneld. Willen we daar structureel wat aan doen, dan zijn honderden miljoenen euro’s nodig. Niet incidenteel maar structureel en niet ongericht maar gericht op wat bewezen is. Dan zorgen we ervoor dat we echt kinderen een gelijke kans geven’, zegt directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds.

Gedacht wordt aan een verdubbeling van het aantal taal- en rekenlessen, vrijwillige zomerscholen en begeleiding van leerlingen door volwassen tutors. Dat levert volgens het Jeugdeducatiefonds uiteindelijk meer op dan het kost. Het aanpakken van kansenongelijkheid in het onderwijs kan volgens Spekman ertoe leiden dat in de toekomst de inkomensverschillen kleiner worden.

Lees meer…

Deel dit bericht: