Het onderwijs behoort tot de sectoren met de hoogste percentages werkgevers die de afgelopen twee jaar zij-instromers hebben aangenomen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

In het onderwijs heeft bijna de helft (48%) van de werkgever de afgelopen twee jaar één of meer zij-instromers aangenomen. Ook relatief veel werkgevers in andere (semi-)publieke sectoren kiezen voor zij-instromers, zoals in het sociaal werk, de jeugdzorg en de kinderopvang (51%), de zorg (41%) en het openbaar bestuur (40%).

Dat het onderwijs behoort tot de sectoren met veel werkgevers die in zee gaan met zij-instromers, komt volgens het UWV doordat scholen al langere tijd kampen met personeelstekorten. Een andere reden die het UWV noemt, is dat het onderwijs een groot maatschappelijk belang dient. In verband daarmee zijn er voor het onderwijs trajecten en regelingen voor het aannemen van zij-instromers gekomen, net als in vergelijkbare sectoren. Ruim de helft (55%) van de werkgevers in het onderwijs geeft aan dat externe financiering van belang is om zij-instromers aan te nemen.

Het UWV verwijst naar een recent onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb), waaruit blijkt dat in het basisonderwijs één op de drie nieuwe leerkrachten zij-instromer is. Ook in het voortgezet onderwijs is volgens het UWV het aantal zij-instromers flink gestegen.

Lees meer…

Deel dit bericht: