‘Als openbare school is het belangrijk om kinderen in een democratische traditie op te voeden’, zegt pabo-docent Rob Bartels in een interview met VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO).

‘Kinderen moeten leren dat er veel in de samenleving gebeurt en dat je je daarmee kunt bemoeien. Niet later als je groot bent, maar nu al’, aldus Bartels. Daarbij legt hij de nadruk op het zoeken van verbinding. ‘Kinderen ontdekken dat wat alleen niet lukt, wél gebeurt als je het samen doet. Als je coalities sluit, medestanders zoekt en bijvoorbeeld samenwerkt met mensen buiten school. Zo leren ze dat democratie niet gaat over je zin krijgen, maar om het zoveel mogelijk mensen naar de zin te maken.’

Hij benadrukt dat het voor openbare scholen ook belangrijk is om op een democratisch wijze met kinderen om te gaan. Bartels geeft hierover op ons grote kernwaardencongres Wat is jouw verhaal?! op 18 maart een workshop.

Lees het interview

Deelname aan ons congres over de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs op 18 maart in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is gratis. U kunt zich online aanmelden.

 

Deel dit bericht: