Tot en met 29 februari is het mogelijk online te reageren op het wetsvoorstel ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’. Deze internetconsultatie gaat over het starten van nieuwe scholen en staat in verband met artikel 23 over de vrijheid van onderwijs.

Volgens grondwetsartikel 23 staat het eenieder vrij om een bijzondere school op te richten en deze naar eigen overtuiging in te richten. In de praktijk bestaat echter weinig ruimte om hiervan gebruik te maken. Het wetsvoorstel heft die beperkende werking op. Het zou meer mogelijkheden voor nieuwe scholen van goede kwaliteit moeten creëren.

VOS/ABB heeft input geleverd voor de totstandkoming van het concept van het wetsvoorstel. Daarbij heeft de vereniging gelet op de positie van het openbaar onderwijs en de algemene toegankelijkheid van de bijzondere scholen in het beoogde nieuwe stelsel. Jurist Ronald Bloemers van VOS/ABB constateert na een eerste blik op het voorstel zoals dat nu online staat, dat de input van VOS/ABB op waarde is geschat.

VOS/ABB gaat het wetsvoorstel nader bestuderen om vervolgens gebruik te maken van de mogelijkheid om er online op te reageren.

De actualiteitenrubriek Nieuwsuur heeft woensdagavond aandacht besteed aan het wetsvoorstel ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’.

Deel dit bericht: