In Bestuur en management, Burgerschapsvorming, Identiteit, Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Politiek, Segregtie/integratie, Veiligheid

De Israëlische ambassade in Den Haag is verontwaardigd over de methode Geschiedeniswerkplaats van Noordhoff Uitgevers. In het tekstboek staan volgens de ambassade anti-Israëlische teksten, meldt het in New York gevestigde persbureau Jewish Telegraphic Agency.

De Israëlische verontwaardiging aan het adres van Noordhoff volgt op klachten uit de joodse gemeenschap in Nederland. In het boek staat onder andere dat David Ben-Gurion in 1948 als eerste premier de staat Israël uitriep nadat joodse milities Arabische burgers hadden vermoord en honderdduizenden Palestijnen waren gevlucht. Volgens de ambassade wordt er in het boek ten onrechte niet gerept over geweld van Arabische zijde.

Ook wordt in Geschiedeniswerkplaats de vroegere Israëlische premier Menachim Begin, die in 1978 samen met de toenmalige Egyptische president Anwar Sadat de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, een terrorist en extremist genoemd. Begin gaf in 1946 opdracht tot een bomaanslag op het King David Hotel in Jeruzalem, waarbij 91 doden vielen.

In het boek staat ook een foto van een jongetje dat een steen naar een Israëlische tank gooit. In het onderschrift wordt gesproken van ‘klein verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied’. Ook wordt vermeld dat deze jongen korte tijd later bij een soortgelijke actie werd doodgeschoten.

Volgens Jewish Telegrafic Agency waren het ministerie van OCW en uitgeverij Noordhoff niet voor commentaar bereikbaar.

Delen