Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) signaleert een recordaantal antisemitische incidenten, vooral op scholen. Het CIDI heeft de meldingen geïnventariseerd in de Monitor Antisemitische Incidenten 2023.

Het aantal meldingen van antisemitisme (anti-Joodse discriminatie) nam explosief toe. In 2023 werden 379 incidenten gemeld, terwijl het er in het jaar daarvoor 155 waren. Vooral op scholen nam het antisemitisme schrikbarend toe, meldt het CIDI.

7 oktober

‘De grootste katalysator is de gruwelijke aanslag door Hamas op 7 oktober en de daarop volgende Gaza-oorlog. Joden en het jodendom werden geassocieerd met het politieke beleid in Israel, wat resulteerde in beledigingen, bedreigingen en zelfs fysieke aanvallen, zowel op straat als online. In oktober alleen al werd een stijging van ruim 800% waargenomen, vergeleken met de gemiddelde cijfers van oktober in de drie jaar ervoor.’

Het CIDI voegt daaraan toe dat het aantal antisemitische incidenten vóór oktober al bijna net zo hoog was als het totaal van 2022. ‘Er was dus ook los van 7 oktober en de oorlog al een stijging van anti-Joodse incidenten te zien. Dit onderstreept de urgentie van een doortastende aanpak om het snel toenemende antisemitisme te bestrijden.’

Gebrek aan daadkracht

Wat betreft het onderwijs, meldt het CIDI dat Joodse scholieren werden geconfronteerd met beledigingen, bedreigingen en zelfs geweld door medeleerlingen. Een voorbeeld hiervan is dat een jongen met een mes werd bedreigd om zijn Joods zijn. ‘Sommige Joodse leerlingen voelden zich dusdanig onveilig dat zij langdurig thuis bleven of zelfs moesten overstappen naar een andere school. Onder onderwijzend personeel zagen we een gebrek aan kennis of daadkracht om de kwesties aan te pakken en een veilig leerklimaat te garanderen voor iedere leerling.’

Volgens het CIDI besluiten schooldirecteuren vaak om geen diepgaand onderzoek te doen naar antisemitische voorvallen uit angst voor escalatie. Bovendien zouden daders vaak onbestraft blijven of hooguit een reprimande krijgen. Het CIDI vindt dat scholen personeel, leerlingen en ouders bewust moeten maken van het Joodse volk, antisemitisme en de Holocaust. Daarom komt het CIDI met de volgende adviezen:

 • Maak Holocausteducatie verplicht
  Maak onderwijs over antisemitisme en de Holocaust een verplicht onderdeel van het curriculum op lerarenopleidingen. Train toekomstige leraren hoe ze effectief kunnen omgaan met de uitdagingen van het lesgeven over dit onderwerp.
 • Geef les over het Jodendom en de Joodse geschiedenis
  Het is van essentieel belang dat het onderwijs ook aandacht besteedt aan de betekenis van Joods zijn en de
  geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Nederland. Investeer in de ontwikkeling van lesprogramma’s die leerlingen aanspreken en betrek hen interactief bij de Joodse geschiedenis.
 • Verplichte bezoeken aan historisch erfgoed over de Holocaust
  Zorg ervoor dat elke leerling tijdens minstens één keer een bezoek brengt aan Nederlandse doorgangskampen, Holocaustmusea en/of andere belangrijke herdenkingsplaatsen. Bied nascholing aan docenten om hen te ondersteunen bij het geven van effectief onderwijs over de Holocaust.

Lees meer…

Deel dit bericht: