Het is opvallend dat veel ouders geen toestemming aan hun kind vragen als ze privacygevoelige informatie over hen delen via social media, terwijl zij die toestemming wel verwachten als iemand anders (of bijvoorbeeld de school) iets over hun kind post. Dat meldt VPNGids.nl, een website over online privacy, cybersecurity en vrij internet.

Volgens VPNGids.nl blijkt uit eigen onderzoek dat bijna driekwart van de ouders aan sharenting doet. Dit is een samenvoeging van sharing en parenting en staat voor het delen door ouders van informatie over hun kind op social media. Het gaat hierbij niet alleen om foto’s en video’s, maar ook over medische gegevens en gedrag van kinderen.

Een deel van de ouders heeft er niet aan gedacht om toestemming te vragen, maar er zijn er ook die toestemming niet nodig vinden. Ook familieleden geven aan dat ze niet om toestemming vragen als ze iets posten over bijvoorbeeld een neefje of een nichtje.

David Janssen, directeur en cyber security-analyst bij VPNGids.nl, wijst erop dat alles wat je deelt via social media nooit meer van het web af gaat. ‘Een kind kan daardoor op latere leeftijd misschien iets tegenkomen over zichzelf waarvan hij of zij eigenlijk niet wil dat het online staat.’

Lees meer…

Deel dit bericht: