Tweede Kamerlid Loes Ypma (PvdA) vindt dat elk kind op een fiets met zijwieltjes naar school moet kunnen. Het Algemeen Dagblad citeert haar in een artikel over het toenemende aantal dorpen waar als gevolg van demografische krimp geen basisschool meer is.

Het AD schrijft dat er in ongeveer één op de vier woonplaatsen in Nederland geen basisschool meer is. De komende jaren zullen nog meer kleine basisscholen hun deuren moeten sluiten, vooral in dunbevolkte plattelandsgebieden.

Door de uitdunning van het aantal basisscholen, is de gemiddelde afstand tussen huis en school voor kinderen die in ‘schoolloze’ dorpen nu ongeveer 3,4 kilometer. Ypma vindt dat zorgelijk, omdat volgens haar ‘elk kind op een fiets met zijwieltjes’ naar school moet kunnen.

In het artikel in het AD wordt ook voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad geciteerd. Zij vindt de afname van het aantal basisscholen in krimpgebieden een slechte zaak: ‘Ouders hebben recht op een school die bij bij hun levensovertuiging. Dan moeten we er wel voor zorgen dat die scholen er zijn’, aldus Den Besten.

In krimpgebieden wordt steeds meer samengewerkt door openbaar en bijzonder onderwijs. In samenwerkingsscholen kunnen op basis van wederzijds respect diverse religies en levensbeschouwingen aan bod komen.

Lees meer…