De Kinderombudsman vindt op basis van een quickscan onder kinderen en jongeren dat scholen nu moeten nadenken over het onderwijs dat ze gaan geven na de coronacrisis. 

Uit de quickscan blijkt dat kinderen en jongeren in de coronatijd de moed erin houden. Zij zien soms zelfs de voordelen van de lockdown, die de afgelopen maanden de scholen gesloten hield. Ook blijkt dat kinderen en jongeren over het algemeen positief  zijn gebleven over de kwaliteit van hun leven, al missen ze het rechtstreekse contact met hun vrienden.

Wat betreft het onderwijs leverde de quickscan positieve reacties op over het schoolwerk dat nu in het eigen tempo kan worden gemaakt. ‘Ze hebben meer vrije tijd en zien hun ouders vaker. Daarbij neemt de stress in hun leven af door de lockdown’, zo staat op de website van de Kinderombudsman.

Onderwijs op afstand

Het advies van de Kinderombudsman aan de scholen is dat die nu moeten gaan nadenken over het onderwijs dat ze aanbieden als straks de coronaperikelen voorbij zijn. ‘Er was in de afgelopen maanden plotseling veel meer mogelijk op het gebied van afstandsonderwijs dan voorheen. Scholen moeten hun centrale rol in het leven van kinderen en jongeren vasthouden. De conclusies uit deze analyse laten echter ook zien dat genoeg kinderen gedijen bij maatwerk en in ieder geval een deel van het onderwijs op afstand. Hierop moet het onderwijs anticiperen.’

Aan de quickscan van de Kinderombudsman werkten 556 kinderen en jongeren mee.

Lees meer…

Deel dit bericht: