De organisatoren van de klimaatmars in Den Haag gaan voorlopig niet meer protesteren. Ze hadden eerst gezegd elke week op donderdag te willen doorgaan met hun actie, maar daar zien ze voorlopig van af. Ze gaan eerst in gesprek met premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes, meldt YouthForClimate.

‘Na het succes van vorige week zou het goed kunnen dat er nog een staking aankomt, alleen niet deze week. Het Youth For Climate NL Team is uitgenodigd door Rutte en Wiebes! Dát hebben we al wel bereikt. Nu willen we eerst in gesprek met ze gaan, en op basis daarvan bepalen of we weer gaan staken en wanneer’, zo staat op de Instagram-pagina van de klimaatspijbelaars.

Daadkrachtiger klimaatbeleid

De klimaatmars op donderdag 7 februari in Den Haag trok volgens de politie ruim 15.000 leerlingen. Dat was meer dan verwacht. Volgens klimaatactivist Pieter Lossie van het openbare Minkema College kwamen er zelfs 20.000 scholieren op af.

De klimaatspijbelaars eisen van de regering strengere maatregelen tegen onder andere de uitstoot van het broeikasgas CO2. Volgens premier Rutte neemt het kabinet al veel klimaatmaatregelen en moeten de jongeren hem niet overvragen. ‘Laten we samen aan het touw trekken in plaats van elkaar de maat te nemen’, zo citeert de NOS hem.

Klimaatminister Eric Wiebes, die aanvankelijk nogal korzelig reageerde op de plannen voor de klimaatmars in Den Haag, klonk nu een stuk positiever: ‘Ik snap het wel. Het is meer hun klimaat dan het onze.’

Hamburgers in wegwerpverpakking

Na afloop van de klimaatmars ging een deel van de protesterende leerlingen over tot de orde van de dag. Ze gingen bijvoorbeeld naar de MacDonald’s of de Burger King om niet zo klimaatneutrale hamburgers in wegwerpverpakkingen naar binnen te werken.

Den Haag ver weg

Ook in Groningen was een klimaatmars. Daar kwamen volgens de media enkele honderden leerlingen op af.

Leerling Idsert Oldekamp van het christelijke Willem Lodewijk Gymnasium zei tegen RTV Noord dat Den Haag ver weg en de reis daarnaartoe duur is. ‘En dit is ook beter voor het milieu’, aldus Oldekamp.

Deel dit bericht: