Als een school vindt dat ‘klimaatstaken’ aansluit bij het onderwijsprogramma, hoeft die de afwezigheid van ‘klimaatspijbelaars’ niet te registreren als ongeoorloofd verzuim. Dat meldt de vereniging Ingrado van leerplichtafdelingen van gemeenten en regionale meld- en coördinatiepunten (RMC-regio’s).

Op donderdag 7 februari worden in Den Haag duizend spijbelende leerlingen verwacht voor een betoging voor strenge maatregelen van de regering tegen klimaatverandering. De klimaatstakers willen dan van het Malieveld naar het Binnenhof. De klimaatmarsen in Brussel, waar eerder tienduizenden Belgische jongeren aan hebben meegedaan, dienen als voorbeeld voor de geplande klimaatactie in Den Haag.

De vraag is nu, hoe scholen in het licht van de Leerplichtwet formeel gezien moeten omgaan met de afwezigheid van klimaatstakende leerlingen. Het antwoord op deze vraag is, dat als een school de actie van deze leerlingen niet vindt aansluiten bij het onderwijsprogramma, hun afwezigheid moet worden geregistreerd als ongeoorloofd verzuim.

Geen meldplicht

De VO-raad meldt dat scholen verplicht zijn om ongeoorloofde afwezigheid van 16 uren les- of praktijktijd in een periode van vier aaneengesloten lesweken te melden bij de leerplichtambtenaar. ‘Als een leerling één dag in bovengenoemde periode spijbelt om te demonstreren, is de school dus niet verplicht dat te melden’, aldus de VO-raad.

De sectororganisatie meldt, in het verlengde van wat Ingrado heeft laten weten, dat de schoolleiding ook toestemming aan leerlingen kan geven voor hun afwezigheid. Dan is er volgens de VO-raad dus geen sprake van spijbelen.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Deel dit bericht: