Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) kan volgend jaar de pensioenen niet indexeren. Dat komt door de dekkingsgraad die als gevolg van de lage rekenrente tot onder het vereiste minimum is gedaald. Het ABP verwacht dat indexering zelfs de komende tien jaar niet aan de orde zal zijn. Dat heeft te maken met nieuwe, strengere pensioenregels. Het ABP beheert onder meer de onderwijspensioenen.

Ondanks positieve beleggingsresultaten is de dekkingsgraad in het derde kwartaal met 103,1 procent onder de vereiste grens van 104,2 procent terechtgekomen. Het ABP heeft dus weer een dekkingstekort, zo blijkt uit het kwartaalbericht.

Vicevoorzitter José Meijer van het ABP legt uit dat dit betekent dat indexatie van de pensioenen ‘verder uit beeld raakt’, maar een verlaging is volgens het ABP (nog) niet nodig. Ze zegt dat door de lage rente de financiële positie van het ABP ‘zorgelijk’ blijft en verwacht dat de rentekoers nog verder zal dalen. ‘Dat is gewoon een heel slechte ontwikkeling’, aldus Meijer woensdag tegenover RTL Nieuws.

De dalende aandelenkoersen van nu kunnen een nadelige invloed hebben op de dekkingsgraad, maar alleen als die koersen over de lange termijn laag blijven. De dalende koersen van dit moment hebben geen directe invloed op de dekkingsgraad, omdat het ABP een langetermijnbelegger is.

Komende tien jaar geen indexering

De strengere pensioenregels die in 2015 in werking treden, zullen volgens Meijer van grote invloed zijn op de hoogte van de pensioenen. De komende tien jaar zal er geen sprake kunnen zijn van indexering. Dit betekent dat de pensioenen van het ABP, waaronder die voor het onderwijspersoneel, verder achterop raken bij het prijspeil. De koopkracht van gepensioneerden zal dus verder afnemen.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

 

Deel dit bericht: