Als leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs en mbo-studenten het voor het zeggen zouden hebben, werd de VVD de grootste partij in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen en de Kinderverkiezingen van ProDemos.

Een op de vijf scholieren en mbo-studenten stemde op de VVD, die daarmee 32 zetels in de Tweede Kamer zou krijgen. D66 kwam bij de Scholierenverkiezingen als tweede uit de bus met 16,8% van de stemmen, goed voor 27 zetels. De derde plaats was voor GroenLinks met 15,4% (24 zetels).

De PVV deed het slecht: de partij van Geert Wilders zou op basis van de uitslag van de Scholierenverkiezingen nog maar 10 zetels krijgen. Vier jaar geleden waren dat er nog 20. Forum voor Democratie daarentegen is populairder geworden onder scholieren en mbo-studenten. De partij van Thierry Baudet is van één naar acht zetels gegaan. Scholieren en mbo-studenten geven zeven Kamerzetels aan nieuwkomer VOLT.

Kinderverkiezingen

De VVD is ook het meest in trek bij leerlingen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Bij ruim één op de vijf is de partij van premier Mark Rutte favoriet. Daarmee zou de VVD 33 zetels krijgen. Daarna volgen GroenLinks met 16,1% en 26 zetels en de Partij voor de Dieren met 15,2% en 24 zetels.

De Kieswijzer voor Kinderen, die zich richt op de leeftijdscategorie van 7 tot 13 jaar, laat een ander beeld zien. Daar kwam de Partij voor de Dieren als grootste uit de bus, gevolgd door de PvdA en GroenLinks.

 

Deel dit bericht: