Duizenden leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben vrijdag op het Malieveld in Den Haag geprotesteerd tegen het leenstelsel voor studenten.

Onder hen waren ongeveer 50 leerlingen van het Rembrandt College in Veenendaal. Geke Beckerman en Merel Wessels van de leerlingenraad van deze openbare school zijn bang dat door het leenstelsel de algemene toegankelijkheid van het hoger onderwijs in het geding komt.

‘Het LAKS heeft laten onderzoeken dat één op de tien leerlingen nu niet meer gaat studeren. Het leenstelsel zorgt ervoor dat je je als student enorm in de schulden moet steken, soms wel voor 35.000 euro. Dat treft natuurlijk vooral studenten van wie de ouders niet zulke hoge bedragen voor de studie van hun kind kunnen betalen’, aldus Beckerman en Wessels.

Ze noemen het schokkend dat één op de tien leerlingen straks niet meer gaat studeren. ‘Je doet niet voor niets zes jaar vwo. Onze opleiding is erop gericht om te gaan studeren. Dan is het natuurlijk zonde als je dat niet meer kunt doen vanwege een torenhoge schuld. Bovendien, wij zijn opgevoed met het idee dat je werkt voor je geld en dat je geen schulden moet maken, en nu worden we daar min of meer toe gedwongen…’

Waar Beckerman en Wessels ook bezwaren tegen hebben, is dat de regering nog vaag is over wat er met de honderden miljoenen gaat gebeuren die vrijkomen als de basisbeurs wordt omgezet in een lening. ‘De regering beweert dat met het geld de kwaliteit van het onderwijs wordt verbeterd, maar er wordt niet bij verteld hoe. Wij moeten ons straks dus in de schulden steken en dan is het maar de vraag of we er beter onderwijs voor terugkrijgen.’

In het decembernummer van magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs kunt u meer lezen over het leenstelsel voor studenten en de bezwaren van Geke Beckerman en Merel Wessels van het openbare Rembrandt College in Veenendaal.

Deel dit bericht: