In de Randstad en in het Noorden maken leerlingen in het voortgezet onderwijs relatief veel kilometers van en naar school. Dat staat in het onderzoeksrapport Schoolkeuzemotieven van ouders en leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Afstand is een belangrijk criterium voor de keuze voor een bepaalde school. Ongeveer 15 procent van de ouders is niet bereid hun kinderen meer dan 1 kilometer verder te laten reizen naar een school die de denominatie van hun voorkeur heeft. Nog eens een tiende wil hun kinderen maximaal 2 kilometer verder laten reizen dan strikt noodzakelijk is.

Er zijn ook ouders die bereid zijn hun kinderen desnoods tientallen kilometers verder te laten reizen om naar een school te kunnen gaan die aan hun wensen voldoet.

De voorkeuren verschillen naar regio, geloof en opleidingsniveau van de ouders. Er is een sterke voorkeur voor denominatie in delen van het land met veel SGP-stemmers. Dat wordt weerspiegeld in de gereisde afstanden van en naar school.

In het rapport staat ook dat leerlingen in de Randstad en in de noordelijke provincies gemiddeld relatief lange afstanden afleggen om naar school te gaan. Dat hangt in de Randstad samen met het feit dat daar veel keuzemogelijkheden zijn. In het noorden van het land heeft het juist te maken met het relatief geringe aantal vo-scholen.

Deel dit bericht: